Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Animax

Animax

Közép-európai Animax (korábban A+ / Anime+): egy Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, és Csehországban sugárzott televíziócsatorna esti és éjszakai sugárzással. Emellett 2010 folyamán készül az anyacég Lengyelországban egy 24 órás csatorna indítására. Magyarországon és Csehországban főként szinkronnal, míg a többi helyen felirattal sugároznak.

 

Története 

A csatorna sugárzását 2004. december 4-én kezdte meg A+ név alatt. Műsorideje a Minimax sávjában műsor zárást követően 20 órától kezdődött. Kezdő koncepciójába az animék tartoztak, de műsorukban találhattunk amerikai és koprodukciós rajzfilmeket is.

2006. szeptember 6-án a Sony Pictures Television International (SPTI) felvásárolta az A+ csatornát, és 2007 nyarán beépítette az Animax nevű nemzetközi csatornahálózatába, így át is nevezve az A+-t Animaxra. Az Animax 2007. július 2-án indult. Elérhetősége ugyanúgy este 8 és hajnal 2 között van a Minimax sávján. A csatornát jellemezte, hogy hétköznaponként eltérő műfajú blokkokba osztották a sorozatait. A blokkok eredeti kiosztása az alábbi volt.

Hétfő: Shounen Night.

Kedd: Sci-Fi Kedd.

Szerda: Shounen Night.

Csütörtök: Krimi Csütörtök.

Péntek: Romantikus Péntek.

A blokk-rendszer hivatott megtartani a csatorna változatosságát, azonban 2009-ben a "Conan, a detektív" olyan minimális nézettséget hozott a csatorna Krimi Csütörtökének, hogy a blokkját az amúgy legfőképp sikeres Shounen Night váltotta fel. A csatorna munkatársai azt nyilatkozták, hogy a Conan sorozat ismeretlen ideig szünetel, de első mozifilmje 2010 folyamán bemutatásra kerül. Ezt követően a műsor erősen Shounen orientálttá vált, melyben a változatosság kedvelőinek utolsó reménye a Sci-Fi Kedd és a Romantikus Péntek volt. A "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex" érkezése nagy hír volt, amit elsőképp a Music Television vetített Magyarországon, ezt követően került át az Animax Sci-Fi Keddjére. A nézettsége kultikus sorozat léte ellenére nem ért fel a csatorna Shounen sorozataival, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a sorozat nem az Animaxon (Animax-en) premierelt. Nézettsége okán egyelőre nem tervezik a Gits mozifilmek bemutatását. Az Animax egyik legnézettebb sorozata az InuYasha, ami az RTL Klub csatornán a 113. részig futott. Az Animax munkatársainak információi alapján az RTL Klub kivételesen olyan exkluzív vetítési jogot kapott a sorozat utolsó 63 részére, ami alapján ott kell előbb vetíteni. Azonban vélhetőleg a brutalitás miatt hagyták abba a nappali vetítést, és nem találnak megfelelő esti időpontot. Az Animaxon csupán a 2. adagra van jog, ami az 53. résztől a 104. részig terjed. Azonban azt is közzé tették, hogy 2011 során érkezik az "InuYasha: The Final Act" című 26 részes zárósorozat a csatornára. 2011. február közepén kiderült, hogy az RTL-esek lemondtak InuYasha végig leszinkronizált alapsorozatáról, így az Animax átvehetné a hiányzó anyagot, de a külföldi forgalmazóval kell tárgyalni, ráadásul már a Final Act-en dolgoztak. Jelenleg nem tudjuk, hogy mi lesz ebből az egész ügyből.

2009. júliusban a csatorna vezetősége külső benyomás hatására egy fontos döntést hozott, ami alapján általános/vegyes ifjúsági csatornává változott az Animax. A rajzfilmek mellett élőszereplős sorozatokkal bővítették a csatorna kínálatát. Ezek között volt a híres amerikai valóság-show, az Amazing Race, és a Zoom nevezetű néhány perces sztárhíradó. 2009. év szeptembere egy újabb fontos határkő az Animax történetében, ugyanis ettől kezdődően a csatorna eltávolította azokat a sorozatait, amelyek nem rendelkeztek magyar szinkronnal. Egyetlen kivétel volt a döntés alól: az Ayakashi Ayashi. Ezzel egyidőben a műsorstruktúra is megváltozott. 2010-ben élőszereplős filmsorozatok érkeztek, melyeket a csatorna társcsatornájától, az AXN-től vett át. Először a Reaper érkezett, másodszor "A vámpír, a vérfarkas, és a szellem". Alig telt kis időbe, hogy egy újabb változás állt be, aminek fejében minden hónap utolsó hétvégéjén egy-egy egész estés mozifilmet tűznek műsorra. Még szintén 2010-ben indult az Animax csatornák saját globális műsora, a Qube, ami zenei, sztáros, játékos, és mozis híreket, interjúkat osztott meg nézőivel. Az Animax több animesorozata is megfordul egyik társcsatornáján, az AXN Sci-Fi-n, ami külön animeblokkal is rendelkezik.

Premierek 

Animax Közép-Európa 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Január - Bleach (1-52. epizód) Death Note: Az első mozifilm
Death Note: Az utolsó név
- Lamb
Csillagkapu: Az igazság ládája
Bleach (168-212. epizód)
Február - Death Note - A Halállista Chrno Crusade Video Game Awards 2009
Reaper - Démonírtók
Pokolfajzat
Video Game Awards 2010
Fallen - Letaszítva (minisorozat)
 
Március - Fullmetal Alchemist: Shamballa hódítója Conan, a detektív (1-52. epizód)
Bleach (53-109. epizód)
Afro szamuráj
A vámpír, a vérfarkas, és a szellem (1. évad)
Trinity Blood
Charlie angyalai: Teljes gázzal
The Amazing Race: Ázsia III.
 
Április - Méz és lóhere A dinoszauruszok királya Kilari (1-51. epizód)
Afro szamuráj: Feltámadás
Bleach (110-167. epizód)
Méz és lóhere: Élőben
Qube (1-22. epizód)
Túléltem egy japán vetélkedőt!
Az akciófilm művészete
Gyerekjáték
Vasember
Deltora Quest
Túléltem egy japán vetélkedőt! II.
Animax Musix 2010 Ősz
 
Május - Digimon 02 Nana
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex
Hullámok habjain (1-34. epizód + werkfilm)
American Idol VIII.
Rozsomák
Vampire Knight
Flash Forward
Trinity
 
Június - Méz és lóhere II. - Fullmetal Alchemist: Testvériség
Slayers: Revolution
Private (sorozat)
A Megtorló
Vampire Knight: Guilty
Naruto (157-220. epizód)
 
Július Pokoli lány
Kukucska kalandjai (1-78. epizód)
Digimonszelídítők Nodame Cantabile
The Amazing Race (VIII. szériától)
Slayers: Evolution-Revolution
10 dolog, amit utálok benned 1. évad
Isteni sugallat
Pókember 2.
  Naruto: Shippuuden
Augusztus Kisfilmek szólásokról
Krumplikutya
- Stand Alone Complex: A második állás
Szuperhős kerestetik
Godzilla
Félelem.com
   
Szeptember Akuei és Gacchinpo Digimonok: Az új kaland Death Note: Egy új világ istene A kertvárosi gettó (1. évad)
Death Note: L Örökösei
Ki vagy, Doki?
Private: A mozifilm
10 dolog, amit utálok benned (2. évad)
Dragon Ball GT
 
Október Fullmetal Alchemist Hellsing Soul Eater - Lélekfalók
Rómeó és Júlia
Táncolj, ha tudsz! III.
Bleach: Elveszett emlékek (mozifilm)
Bleach: A gyémántpor lázadás (mozifilm)
A kertvárosi gettó (2. évad)
Kilari (52-102. epizód)  
November Blood+ Monte Cristo grófja D.Gray-man 1. évad (1-51. epizód) Égenjárók
American Idol IX.
A vámpír, a vérfarkas, és a szellem (2. évad)
Táncolj, ha tudsz! IV.
Verhetetlen Banzuke
Animax Musix: 2010. tavasz
D. Gray-man (52-103.epizód)
X-Men: Anime
 
December Ayakashi Ayashi - Különös történetek a Tenpou-korból Naruto (1-52. epizód) Naruto (53-104. epizód) Naruto (105-156. epizód)
Lovely Complex
A kertvárosi gettó (3. évad)
Conan, a detektív: Bomba a felhőkarcolóban (mozifilm)
III. Lupin: Cagliostro kastélya